woning

Woning

Veel mensen hebben een eigen woning, maar wat gebeurd hiermee als hij/zij overlijdt? Heeft u dit al eens besproken en welke opties zijn er. Er zijn erg veel opties waar u uit kunt kiezen en daarom proberen wij deze voor u op een rijtje te zetten.

Als u de aangewezen persoon bent om het huis over te nemen komen er heel veel rekensommetjes bij kijken. Er moet bijvoorbeeld gekeken worden naar de WOZ-waarde van het huis, omdat hierop de erfbelasting wordt berekent. Er moet altijd erfbelasting worden betaalt en hier wordt vaak overheen gekeken. Deze belasting zal binnen 8 maanden moeten worden betaald met uitzonderingen van Max 1 jaar.

Wilt u het huis wel overnemen

Deze keuze blijft natuurlijk altijd aan u. Het kan zo zijn dat er veel schulden bij de erfenis zitten. Soms zelfs zoveel dat het overnemen van de woning ook niet altijd de beste oplossing is. Daarom kunt u er voor kiezen om beneficiaire te aanvaarden.

Als u geen kinderen heeft?

Naar wie gaat het huis als u geen kinderen heeft? Misschien een verstandig om over na te denken. Heeft u misschien een goede vriend of vriendin die u de erfenis wil toelaten, laat dan een testament aanmaken. Dit kunt u gemakkelijk regelen bij een notaris. Wanneer u dit zelf probeert is het vaak ingewikkeld en niet altijd rechtsgeldig.

Wanneer u wel kinderen heeft?

Wanneer u wel kinderen heeft en alsnog het huis aan iemand anders wilt schenken is dit alsnog mogelijk via een testament. Wel kunnen de kinderen het Wilsrecht inschakelen omdat zij recht hebben op een kindsdeel. Het wil niet zeggen dat de kinderen het huis dan krijgen, maar wel een bepaalde waarde hiervan.

Misschien een codicil?

Dat lijkt een makkelijke oplossing, maar wanneer u een huis in het codicil beschrijft is deze niet rechtsgeldig. U kunt namelijk uw geld en huis niet in een codicil beschrijven, daar moet een testament voor worden aangemaakt.

Woning erven van een familielid

De woning erven van een familielid, is er een testament of niet? Dit is een belangrijke vraag die u uzelf moet stellen. Wanneer deze er niet is gaat de erfenis naar de langstlevende partner of kinderen. Om zeker te weten of er een testament is waar dit in staat kunt u contact opnemen met een [...]

By | augustus 22nd, 2016|woning|Reacties uitgeschakeld voor Woning erven van een familielid

De woning van uw echtgenoot erven

Als u getrouwd bent met uw partner kunt u de woning van uw echtgenoot erven. Het kan zijn dat uw partner-echtgenoot kinderen uit een vorig huwelijk had waardoor ze recht hebben op een kindsdeel. Hiervoor wordt dan meestal de regeling van vruchtgebruik in toepassing gebracht. Dit kan ook verschil uitmaken wanneer u getrouwd bent of [...]

By | augustus 22nd, 2016|woning|Reacties uitgeschakeld voor De woning van uw echtgenoot erven

Het erven van een hypotheekvrije woning

Een hypotheekvrij huis erven betekent niet dat er geen kosten meer bij komen kijken. Het is namelijk niet zo dat u nu gratis in dit huis kunt verblijven. Kosten zoals: gas, water, licht en gemeentelijke kosten moeten wel gewoon betaald worden. Ook komt er altijd wanneer u een huis erft erfbelasting bij kijken. Deze belasting [...]

By | augustus 22nd, 2016|woning|Reacties uitgeschakeld voor Het erven van een hypotheekvrije woning

Terrasoverkappingen op maat

Deze periode van het jaar zijn veel mensen bezig met het oriëntatieproces op terrasoverkappingen. Door de vele modellen en de vele mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van accessoires, neemt de oriëntatie vaak veel tijd in beslag. Een belangrijk punt -waar mensen soms erg veel moeite mee hebben- is het bepalen van de juiste afmetingen van [...]

By | april 2nd, 2016|woning|Reacties uitgeschakeld voor Terrasoverkappingen op maat