Een huis erven zonder hypotheek wil niet zeggen dat er geen kosten bij komen kijken. U bent namelijk altijd verplicht om erfbelasting te betalen. Dit wordt bepaald door de WOZ-waarde van uw huis en moet binnen 8 maanden betaald worden. Kunt u dit niet binnen 8 maanden bekostigen, dan kunt u een uitstel aanvragen van maximaal 1 jaar.

Zonder hypotheek, wat kunt u nu doen?

U heeft het huis geërfd zonder dat er een hypotheek opzit. Het is dus een afbetaald huis (zonder hypotheek) dat nu van u is (en misschien uw broers en zussen). Nu kunt u samen met uw familie gaan kijken wat u met het huis wil gaan doen.

Heeft u bijvoorbeeld broers en zussen, houdt er dan rekening mee dat ieders een deel bezit van het huis. Wanneer u er dus zelf in wilt wonen, zult u eerst moeten overleggen wat de andere willen. Als er wordt besloten dat u in dit huis mag gaan wonen, moet u uw broers en zussen uitkopen. Als u 1 zus en 1 broer heeft moet u hen ieders 1/3 deel van de waarde aan geld geven.

Ook dit wordt berekent op de WOZ-waarde van het huis. Soms kan het zijn dat u samen met uw broers en zussen een andere beslissing maakt. Dit is mogelijk, maar ga voor de zekerheid altijd in overleg met een notaris. Deze kan u helpen met de juiste keuze.

Kosten aan de woning?

De geërfde woning zonder hypotheek wordt niet gezien als een verkrijging van een gelegen onroerende zaak. U betaald hier dus geen overdrachtsbelasting over. Houdt er wel rekening dat u reguliere kosten moet betalen. Hierbij moet u denken aan gas, water, licht en gemeentelijke kosten. Wanneer het huis dus bijvoorbeeld te koop staat moet u hier ook rekening mee houden. Daarom raden wij u aan om het huis zo snel mogelijk te verkopen. U kunt dit doen via www.directhuisverkopen.com!