Wat is hypotheekrente?
Wat is hypotheekrente nu precies? Dit is de vergoeding die je aan jouw hypotheekverstrekker betaalt voor het beschikbaar stellen van de som geld die je bij hen leent.  Deze rente bestaat uit een basisvergoeding en een opslag.

Wat is hypotheekrente? Een hypotheekrente bestaat uit een basisvergoeding en een opslag. Hoe wordt de hoogte van deze basisvergoeding bepaald? Dit hangt af van de marktrente en de economische omstandigheden. Inflatie en economische groei zijn de belangrijkste factoren.  In Nederland wordt de marktrente door Europese banken beïnvloed. Een bekende marktrente in Europa is Euribor. Dit is de rente waartegen Europese banken hun inleg bij andere Europese financiële partijen hebben. Deze rente wordt elke werkdag vastgesteld en doorgegeven aan de betrokken partijen.Tenslotte worden ze 24 uur later gepubliceerd op diverse financiële websites.

Wat is hypotheekrente

Historisch rente overzicht

Opslag van de hypotheekrente

De opslag van de rente wordt door verschillende zaken bepaald.

  • Uitleenperiode
  • Kosten
  • Debiteurenrisico
  • Hypotheekrente

Rente vaste periode

Bij de meeste hypotheekverstrekkers is het niet verplicht om 1 rente vaste periode te kiezen. Je kan ook vaak kiezen tussen een combinatie van rente vaste perioden. Het voordeel hiervan is dat je op deze manier je risico spreidt. Doordat je een variabel en een vast gedeelte hebt in je hypotheekrente, is het gemiddelde rente tarief laag. Anno 2017 bieden de meeste hypotheekverstrekkers renteconstructies. Hierdoor heb je nog meer flexibiliteit in je rentekeuze, en dat is goed voor het tarief. Dus het is zeker de moeite waard om te bekijken wat voor jou een goede rentemix is. Het kan je een hoop geld besparen.

Hypotheekrente 2017

De hypotheekrente is weer wat gestegen in de laatste periode. Veel geldverstrekkers hebben hun tarieven verhoogd. Daardoor is er even een verschuiving in hypotheekland geweest. Massaal werden hypotheken aangevraagd. Aangezien de vastgoedmarkt nog stteds niet voldoende stabiel is, was dit even een spannende marktbeweging.

Hypotheekrente laag gehouden

In de crisis heeft de woningmarkt een behoorlijke klap gekregen, waardoor deze op slot gegaan is. De hypotheekrente is kunstmatig laag gehouden, zodat de woningmarkt een boost kreeg. Gelukkig heeft de woningmarkt een stimulans gekregen door deze kunstmatige ingreep, maar dit kan niet voor altijd zo blijven. Wanneer is de woningmarkt weer stabiel genoeg? Dat is de grote vraag…