Het komt helaas heel vaak voor dat getrouwde mensen uit elkaar gaan. Hier komt enorm veel bij kijken. Een ouderschapsplan als er kinderen zijn. De verdeling van alle spullen en vaak ook het verkopen van het huis.

Waar moet je rekening mee houden bij het verkopen van je huis bij een echtscheiding;

  • Wordt het aan derden verkocht of koopt de een de ander uit
  • Belasting bij uitkoop
  • Energie contract
  • Boedelverdeling
  • Overdrachtsbelasting
  • Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid
  • nationale hypotheekgarantie

Wordt het aan derden verkocht of koopt de ene partner de andere uit?

hoe verkoop ik mijn huis zo snel mogelijk

Belasting bij uitkoop

De belastingdienst ziet het extra geld dat jij aan je ex partner moet betalen als geld dat je uitgeeft voor de aankoop van een eigen huis. De hypotheekverhoging is is dit geval dan ook aftrekbaar. Als jij in het huis blijft en je ex betaalt toch mee aan de hypotheekrente, dan is dat nog twee jaar aftrekbaar. Jouw ex partner moet het huis wel voor het eigen woningforfait aangeven.

Energiecontract

Veel mensen denken dat een energiecontract aan een woning is verbonden. Dit is niet het geval, een energiecontract is aan een persoon gebonden. Check bij een scheiding wie de contracthouder is. Je hebt als contracthouder de volgende keuzes;

  • een nieuw contract afsluiten
  • energie contract behouden
  • naam op contract laten wijzigen

Het hangt allemaal af van jullie nieuwe woonsituatie.

Boedelverdeling

Wie krijgt wat? Wil je bijvoorbeeld allebei in het huis blijven?Als je hier samen niet aan uitkomt dan bepaalt een rechter wie wat krijgt. Over het algemeen is de uitspraak van de rechter zo dat het huis naar de partner gaat waarbij de kinderen blijven. Als de rechter er niet goed uitkomt kan hij ook der verkoop van het huis afdwingen. Dan wordt het via een openbare veiling verkocht en dat levert altijd minder op dan bij een normale verkoop. Als jullie er wel over eens zijn dat het huis verkocht moet worden, en jullie willen er beiden niet blijven wonen dan vind er vaak een notarieel vastgelegde boedelverdeling plaats. Hierin wordt de waarde van het huis opgenomen. Daarna kan de verdeling van opbrengst van het huis besproken worden, Je kan er ook voor kiezen om het huis onverdeeld in de boedel te laten. Als een van jullie twee daarna het huis toch wil verkopen heb je altijd de toestemming van de ander nodig.

Overdrachtsbelasting

Diegene die in het huis blijft wonen hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen. Wel moet er een notariële akte van de verdeling worden gemaakt en bij het kadaster worden ingeschreven.

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Diegene die in het huis blijft krijgt dit op zijn naam en is alleen aansprakelijk voor de hypotheekschuld. De notaris vraagt de bank een schriftelijke verklaring waarin staat dat jij je ex partner niet aan zal spreken voor de hypotheekschuld. Dit heet ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. De bank verschaft zo’n verklaring alleen als degene die het huis over wil nemen voldoende financiële middelen heeft.

Nationale hypotheekgarantie

Als de opbrengst van je huis lager dan het bedrag dat je nog moet terugbetalen aan hypotheek, ontstaat er een restantschuld. Het Waarborgfonds betaalt deze restantschuld aan de geldverstrekker. Als je geen schuld hebt aan een gedwongen verkoop, bijvoorbeeld als één inkomen wegvalt door scheiding, kan het Waarborgfonds je dit bedrag kwijtschelden. Voorwaarde hiervoor is dat je hebt meegeholpen de restantschuld zoveel mogelijk te beperken.

We hopen dat je wat wijzer geworden bent door dit artikel verkoop van het huis bij echtscheiding.

(bron: echtscheidingswijzer)