Inboedel verdelen bij scheiding, is vaak een lastige klus. Een scheiding heeft namelijk naast de emotionele achtbaan ook veel praktische gevolgen. Wat gaat er met het huis gebeuren bijvoorbeeld. Gaan jullie dit verkopen of blijft een van jullie hier wonen?  En moet het huis snel worden verkocht of hebben jullie de tijd? Het is een hele klus om alles te regelen. Hieronder alles op een rijtje om rekening mee te houden.

Inboedel verdelen bij scheiding

Inboedel verdelen bij scheiding, stappenplan 

  • Verhuiskosten
  • Kinder inboedel
  • Lijst met spullen
  • Waardebepaling spullen
  • Verdeling

Wat houdt inboedel in?

Alle spullen in en rondom uw huis die van u samen zijn vallen onder de inboedel. Bij een geregistreerd partnerschap of een huwelijk in gemeenschap van goederen is automatisch al het bezit van u samen. Dit houdt in dat jullie beiden de helft van de waarde van de totale inboedel krijgen.

Inboedel verdelen bij scheiding

Kleding verhuizen

Spullen verdelen bij echtscheiding

Inboedel verdelen bij scheiding, waar begin je? Wist u dat 1 op de 3 huwelijken in een echtscheiding eindigt? Dit betekent dat er dus vaak gezamenlijk bezit verdeeld moet worden. Bent u onder huwelijkse voorwaarden getrouwd of heeft u een samenlevingscontract? Dan is er precies vastgelegd van wie wat is. De spullen die niet van jullie samen zijn gaan naar de oorspronkelijke eigenaar.

Verknochte goederen

Wat zijn verknochte goederen? Dit zijn sieraden, kleding, een erfenis of schenking. Deze persoonlijke spullen zijn geen gemeenschappelijk bezit.

Inboedel verdelen bij scheiding

Sieraden zijn verknochte goederen bij scheiding

Opstellen lijst inboedel

Het is aan te raden om beiden een lijst te maken met wat ze graag willen hebben uit de inboedel. Dan kunnen de lijsten naast elkaar gelegd worden en dan kan de onderhandeling beginnen. Daarna moet er waarde gehangen worden aan de spullen. Inboedel verdelen bij scheiding is niet altijd even makkelijk. Veel mensen komen er samen niet uit, dan bepaalt de rechter wie wat krijgt. Dit wordt door een taxateur bepaalt, deze taxeert al jullie bezittingen.

Waarde bepalen inboedel

Waarde aan spullen toekennen is nog niet zo eenvoudig. Want er is een emotionele waarde en een dagwaarde. Maar hoe werkt het met wat oudere spullen? Hierbij is het aan te raden om te kijken of u de bon nog heeft. Als u de oorspronkelijke prijs niet meer weet kunt u de prijs van eenzelfde product opzoeken maar dan in een goedkopere prijsklasse.  Of kijk eens op marktplaats of hier zo’n product tweedehands wordt aangeboden. En wat vragen ze er gemiddeld voor? Als jullie op deze manier alle spullen in een lijst verwerken dan kan je onderaan de streep alles optellen. Dit bedrag moet ongeveer even hoog zijn. Is dit niet het geval dan kan je diegene die minder heeft meer inboedel of geld geven.

Snel huis verkopen na scheiding

Als jullie er goed uit zijn gekomen met het verdelen van de spullen. is de volgende stap; het huis verkopen. Als eenmaal het besluit is genomen om uit elkaar te gaan, is het vaak zo dat het koppel het zo snel mogelijk geregeld wil hebben. Dan hebben ze namelijk alles op een rijtje en weten waar ze aan toe zijn, en kunnen ze verder. Als de situatie zo is dat jullie geen van beiden in het huis willen of kunnen blijven wonen, dan moet het verkocht worden. Het is dan zaak dat het zo spoedig mogelijk wordt verkocht, zodat jullie beiden weer verder kunnen. Als u na uw scheiding zelf een huis wil kopen, dan zal toch eerst het gezamenlijke huis moeten worden verkocht. Anders is het financieel zeer waarschijnlijk niet haalbaar. Overweeg dan om jullie huis op te laten kopen door een professionele speler in de markt, op gebied van woningen opkopen. Het is snel, accuraat en handig, want je hebt snel duidelijkheid.