Meer dan de helft van alle Nederlanders neemt aan dat de huidige huizenmarkt een zeepbel is. Maar is dit ook zo? De gemiddelde huizenprijs in ons land ligt nog altijd ver onder het peil van voor de crisis.

Marieke Blom is hoofdeconoom bij de ING bank. In het WNL ochtendprogramma zegt zij hierover: “De prijzen zijn echt nog onder het niveau van 2008. Ik denk niet dat dit een zeepbel is.”
ING monitort de nationale huizenprijzen. in de Randstad stijgen de woningprijzen wel sterk en dan met name in de steden Amsterdam en Utrecht. Potentiële een huizenkopers die een woning in Amsterdam op het ook hebben moeten gemiddeld 37% van hun inkomsten opzij leggen voor een hypotheek.  En dat is teveel, volgens Blom.

Meer bouwen voor middeninkomers

VVD Tweede Kamerlid Dilan Yesilgöz woont zelf in Amsterdam. Zij oppert dat er meer woningen moeten komen voor de middeninkomens: “We mogen blij zijn dat de markt goed loopt, maar we moeten echt bouwen, bouwen, bouwen.”

Zeepbel of groei?

De ING bank verwacht dat de top van het tekort aan woonhuizen ergens in 2020 komt. “De kans is behoorlijk dat de prijzen tot die tijd nog flink stijgen”, aldus Blom van ING. Benieuwd waarom de ING verwacht dat de huizenprijzen nog verder gaan stijgen? Lees dan dit artikel.