Bij erfenis

Home » Bij erfenis

Ouders

Het is een droevige tijd wanneer uw ouders komen te overlijden. En er moet veel geregeld worden en dat is niet altijd even gemakkelijk. Toch zijn er een paar zeer belangrijke aspecten die u niet moet vergeten als u het huis van uw ouders erft. Welke keuzes kunt u het best maken en wat zijn de mogelijkheden? Kan ik het huis verkopen? Is er een testament of moet is dit alles zelf regelen?  Dit kunt u uit laten uitzoeken door een notaris.

Hypotheek

Er zijn veel vragen over de hypotheek die u mee erft tijdens de erfenis. Is het een aflossingsvrijehypotheek die aan het huis zit verbonden of is de hypotheek al afgelost? Soms kan het namelijk zijn dat u maar een deel hoeft te betalen als u de erfenis aanvaardt of misschien zelfs niets. Dit kan komen doordat er een overlijdensrisicoverzekering is afgesloten. Niet iedereen heeft deze verzekering, maar het kan erg veel schelen. Wel moet u natuurlijk de erfbelasting gewoon betalen.

Nalatenschap

Het lijkt vaak vanzelfsprekend dat de nalatenschap aan u wordt overgedragen. Ook al weet u niet altijd precies wat dit inhoud. Welke voor- en nadelen zitten hier eigenlijk aan verbonden. Wist u bijvoorbeeld dat u in een codicil niet kunt bepalen wie uw huis erft, daarvoor moet u een afspraak maken bij een notaris. De notaris zal met u een testament opmaken. U kunt zelfs mensen onterven wanneer u niet wil dat zij een deel van uw erfenis krijgen.

Woning

Wat voor soort woning heeft u geërfd? Is het verstandig om hier zelf in te gaan wonen of misschien toch niet? Het is niet altijd even gemakkelijk om deze beslissing te maken. U moet er zeker van zijn of het de moeite waard is om in deze woning te gaan wonen of niet. Wanneer u hier niet over na denkt kan het zijn dat u straks voor onaangename verassingen komt te staan. Het kan namelijk zo zijn dat het huis veel minder waard is dan u dacht.